Oct 27, 2008

Aku diet? Dietkah aku?


gemuk!
ya..itu perkataan yang amat digeruni oleh perempuan..termasuk aku!!
lelaki juga barangkali..
dan semestinya bila ada taulan yang mengomen bahawa anda gemuk..
anda mula susah hati..kan??
mau diet la..
tanak makan la..
itu kata2 yang bakal kedengaran..
ya betul!!
hahaha....tau2 je..
sbb aku begitu jua~!

entri kali ni bukan untuk sesiapa..
tapi diri sendiri sebenarnya..
adus...berat semakin bertambah..
aku semakin 'sihat'..
ramai yang mula bersuara..aku makin 'sihat'
ya..sihat itu bagus...
namun bimbang juga,takut kalau2 penyakit lain yang menimpa...
Ya Allah..jauhkan lah...

aku harus mengakui aku bertambah tembam...
ya..gemuk..
tapi bila beriltizam mau diet..macam2 la dugaan...
dan tiba2 saat ini aku terbayang makanan yang best2..
yummy..
hahaha...

boleh tak nak kurus tanpa diet??
ada..caranya makan hati.. namun relakah kita??
anda kurus kerana ditinggalkan kekasih hati..
wahh..itu dah makan hati berulam jantung...
bukan setakat kurus rasanya..
tapi boleh kering kontang kalau terlalu mengikut perasaan...
tapi fakta ini memang tak mampu disangkal...

aku punya pengalaman...
seorang teman mula kurus..
bila masuk sem lalu..
semua orang menyedari...
dan akhirnya kami tahu...
dia dah break up rupanya setelah 6 tahun menyulam kasih..berjanji sehidup semati.. aduss...parah kan?? siapa tidak sedih...tapi siapa kita menolak ketentuanNya..


well..it out of our topic..DIET!!
kembali berfikir...
bolehkah kita diet bila weekend dijamu dengan fast food yang bertaburan saat keluar hang out bersama rakan2 taulan..
ya...Mc Donald,KFC,Pizza..dan macam2 lagi...
mungkin kita harus mengakui..anak2 muda sekarang lebih menjadikan pilihan restoran fast food sebagai priority bila keluar..kan??
mungkin sebab tu aku gemuk kot...
ececeh....(ayat penyedap hati tu)..

ya...iltizam baru...
saya mahu diet...
tak mau makan fast food lagi...
nasi harus dikurangkan kuantitinya...
banyakkan minum air..
dan bersenam juga... yaa......
wahh..propa nyer aku..

tapi..petang2 begini..
dikala tengah penat membuat report..
perut terasa lapar...
dah terbayang goreng pisang dan air batu campur..
ermm..malam ni mau makan tomyam...
boleh ke??


erks... tapi aku kan sedang diet??
bermula beberapa minit lalu??
(*_*)

4 comments:

Cik Kmar said...

hmm. xpyh la nk mkn hati utk kurus. aku rs better 'sihat' n hepi drp slim tp hati merana.

psl diet tu xyah susah2. mkn skit tp kerap, mkn buah bnyk n bnyk minum air kosong. kunon r.

aku sndiri pn mkin sihat. aku rs metabolism bdn aku dh jd rendah. jom dada kite jogging kat bukit besor. :-p

C i k D a d a said...

hahaha..
dats rite..
baik 'sihat' dari slim tapi hati merana..

jogging??
mungkin soon..bila aku dah bercuti kita boleh cuba mendaki bukit besar..
tgk sampai mana kita mampu..
=)

nadxoxo said...

i never concern abt being slim and fit until i am 23. haha. tapi sekarang pun x diet jugak :P

C i k D a d a said...

NAD:anda suda comey begitu..tak perlu diet...
=)